Hanke Bruins Slot: Mantelzorger bij onvrijwillige zorg beter beschermen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 11 september 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Het is goed dat nu in de wet wordt vastgelegd, dat het geven van onvrijwillige zorg alleen nog mag als het echt niet anders kan. De nieuwe Wet Zorg en Dwang regelt dit “nee, tenzij”-principe, en dat was een wens van het CDA. Onder onvrijwillige zorg verstaan we bijvoorbeeld vrijheidsbeperkende maatregelen of dwangmedicatie. Kamerlid Hanke Bruins Slot: “Dat zijn maatregelen die diep ingrijpen in de persoonlijke integriteit van mensen. Ze mogen dus alleen, en met mate, toegepast worden bij iemand die anders een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. De menselijke waardigheid moet te allen tijde in het oog gehouden worden.”

In zorginstellingen is een enorme cultuuromslag nodig om te leren werken volgens de nieuwe wet. Dat gaat alleen werken, als zorgverleners bereid zijn op een andere manier met vrijheidsbeperkende maatregelen om te gaan. En als bestuurders van een zorginstelling goed opgeleide en voldoende zorgverleners aan het bed hebben staan.

In het debat over de nieuwe wet deze vroeg Bruins Slot aandacht voor zorg en dwang bij mensen thuis. Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen, met behulp van professionals én mantelzorg. Het CDA vindt het van belang dat onvrijwillige zorg ook thuis aan alle eisen voldoet. De wet geldt voor de zorgprofessional, maar niet voor de mantelzorger. “Dat is verstandig, maar mantelzorgers moeten wel betrokken worden bij de dwangmaatregelen. Deze wet moet het voor hen makkelijker en niet moeilijker maken.” Bruins Slot wilde ondermeer weten wie verantwoordelijk is als er onder toezicht van mantelzorgers iets mis gaat, en hoe deze wet rekening houdt met overbelaste mantelzorgers. Bovendien wil het CDA dat de beslissing over wanneer thuis wonen niet meer verantwoord is, in overleg genomen wordt met de omgeving van een patiënt. Op dit laatste punt heeft Hanke Bruins Slot een wijziging van de wet voorgesteld. De staatssecretaris heeft toegezegd dit te gaan regelen.