Binnenhofblog 22

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 25 juni 2010.

Over onder meer de formatie, Geert Wilders, Eberhard van der Laan, Frits Huffnagel en Snoop Dogg.

Formatie

Twee weken na de verkiezingen zijn alle min of meer serieuze mogelijkheden zo ongeveer verkend. De waarschijnlijkste is toch paars-plus: deze coalitie ontmoet de minste weerstand. De middencoalitie en rechts zijn veel controversiëler, zowel binnen als buiten de betrokken partijen. Nu zorgvuldig doorwerken. En eind augustus op het bordes.

Keppeltje en hoofddoek

Ik krijg bijna zin om met een oranje keppeltje samen met mijn vrouw met oranje hoofddoek een rondje te gaan lopen op de Haagse Markt.

Wilders (alweer) weg

Weddenschap gewonnen. Snel na de landelijke verkiezingen zou Wilders de gemeenteraad verlaten, voorspelde ik in maart. En zo geschiedde. Toegegeven, hij zou het proberen, maar ik geloof niet dat het om proberen ging, maar om de boel in de gaten te houden tijdens de formatie van het Haagse college en om wat publiciteit mee te pikken op weg naar 9 juni.

Van der Laan

Hij heeft er niet voor gekozen om even het Kamerlidmaatschap te proberen en dan korte tijd later voor Amsterdam te kiezen. Nadeel daarvan was wel de publieke sollicitatie. Het anti-PvdA-sentiment heeft hem gelukkig geen parten gespeeld. Gefeliciteerd. Ik denk dat 020 aan hem een heel goede burgemeester zal hebben.

Frits Huffnagel

Samen met een fors aantal Haagse iconen was er een besloten afscheidsfeestje voor Frits Huffnagel. Ik was wel fan, ook al is hij VVD en af en toe onuitstaanbaar bot naar de gemeenteraad. Hij heeft wel de onvolprezen Haagse bluf nieuwe impulsen gegeven met z’n vlieger van Corbijn en met ‘The Hague Festivals’. Hulde en bedankt.

Snoop Dogg, gebeten hond

Toch jammer dat burgemeester Van Aartsen het risico niet aandurfde. Maar wat moet je doen als de politie-informatie overtuigend is, zeker na Hoek van Holland? Liever de gebeten dogg vóórdat een incident plaatsvindt dan erna.

Aan de slag

Drukke week:

  • Paspoortwet: geen paspoorten meer voor criminelen die vervolging in het buitenland willen ontvluchten;
  • Kieswet: geen lijstverbinding en voorkeursdrempel meer bij de Eerste Kamerverkiezingen;
  • Externe inhuur: zo snel mogelijk terugdringen tot maximaal tien procent;
  • Rijkspas: wel of geen gebruik van het burgerservicenummer;
  • Limburg: wel een nieuwe taak voor de belastingdienst in Heerlen?!
  • Burgemeestersposten: Amsterdam is binnen, welke gemeente volgt?

Snellere wetgeving

Aanstaande maandag mag ik de begroting van de Tweede Kamer zelf behandelen. Vaak een onderwerp waar van alles wordt bijgesleept, van muizen op het Binnenhof tot al dan niet paling op het menu van het ledenrestaurant. Ik laat de dieren maar buiten beschouwing en zal me onder meer storten op het Huis van de Democratie en op de snelheid van het wetgevingsproces.

Oom Harrie Ramtahalsingh

Hij is overleden. Ik ken hem als een enthousiaste vrijwilliger in Den Haag voor ouderen en bij de huiswerkbegeleiding. Vrijdagmiddag mag ik hem op z’n crematie toespreken. Ik zal dat doen als eerbetoon aan iemand met een zeer positieve instelling die iedereen stimuleerde het beste uit zichzelf te halen en voortdurend blijk gaf van grote wijsheid en verdraagzaamheid als het gaat om het samenleven van mensen met verschillende geloven en culturen, waarbij voor hem het hindoeïsme de inspiratiebron was.

VBM-toernooi

Op de dag van Nederland-Kameroen was er het eerste VBM-Businessclub-voetbaltoernooi bij REMO (wijkpark Verademing) met onder meer de Belastingdienst, ING, KvK, Vrolijk brandschadebedrijf, REMO, enzovoort. Een mooi multicultureel evenement, voor herhaling vatbaar.