Dr. M. (Marinus) Ruppert
Grote man van de christelijke vakbeweging, die opklom van tuindersknecht tot 'onderkoning' (vicepresident van de Raad van State). Kan worden getypeerd als een zelfverzekerde vakbondsleider, autodidact, die van huis uit vertrouwd was met de christelijke arbeidsbeweging. Was voorzitter van de Christelijke landarbeidersbond en daarna twaalf jaar de dominante voorzitter van het CNV. Uitstekend onderhandelaar. Gebruikte de Eerste Kamer, waarvan hij drie jaar lid was, vooral om zaken te doen met zijn collega-voorzitters van NVV en KAB. IJverig publicist over Luther. Samen met Jaap Burger als (in)formateur architect van het kabinet-Den Uyl.
ARP
functie(s) in de periode 1959-1980: lid Eerste Kamer, lid Raad van State, vicepresident Raad van State
Contentssopgave van deze pagina:
Marinus (Marinus)
Changes in name or title
-
-M. Ruppert, from 1 September 1911 until 20 October 1970
-
-Dr. M. Ruppert, from 20 October 1970 (nadat aan hem door de Vrije Universiteit te Amsterdam een eredoctoraat was verleend)
Place and date of birth
Amsterdam, 1 September 1911
Place and date of death
Wassenaar, 27 February 1992
-
-lid dagelijks bestuur CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), from 1 May 1947 until 25 July 1947
-
-voorzitter CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), from 25 July 1947 until 21 September 1959
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, from 6 November 1956 until 23 September 1959
-
-lid Raad van State, from 1 October 1959 until 1 September 1973 (benoemd bij K.B. van 28 augustus 1959)
-
-vicepresident Raad van State, from 1 September 1973 until 1 October 1980 (benoemd bij K.B. van 6 augustus 1973; ontslag bij K.B. van 25 juni 1980)
Formal job title
-
-minister van staat, from 29 November 1980 until 27 February 1992
cabinet formation
-
-informateur, from 4 December 1972 until 30 January 1973
-
-kabinetsformateur, from 23 April 1973 until 11 May 1973 (samen met J.A.W. Burger)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter beide afdelingen (interne dienstaangelegenheden en rechtspositionele zaken), Hoofdcommissie van overleg voor het Personeel der Koninklijke Hofhouding, from 1963 until 1973
-
-voorzitter Bond van hofpersoneel
Derived functions (2/9)
-
-lid afdeling Sociale Zaken (en volksgezondheid) (Raad van State)
-
-lid afdeling geschillen van bestuur (Raad van State)
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Eerste Kamer bezig met sociale zaken
als (in)formateur
-
-Kreeg op 4 december 1972 de opdracht een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van vorming van een kabinet, dat in voldoende mate steun in de volksvertegenwoordiging kon ondervinden. Bracht hierover op 30 januari 1973 verslag uit, waarin hij als eerste optie noemde de vorming van een extraparlementair centrumlinks kabinet.
-
-Op 23 april 1973 kregen hij en Burger de opdracht tot het vormen van een kabinet, dat in voldoende mate steun in de volksvertegenwoordiging kon ondervinden. Op basis van de conclusies van de informateurs Van Agt en Albeda kon de formatie van het kabinet-Den Uyl worden voltooid. De CHU kon zich niet vinden in de voorgestelde zetelverdeling en haakte definitief af. Onder leiding van Burger en Ruppert werden op 3 mei in een preconstitutionerend beraad mogelijke geschilpunten door de kandidaat-ministers opgelost. De formatie kon hierna op 11 mei worden afgerond.
-
-Was in mei 1959 één van de ondertekenaars van een brief aan het Centraal Comité van de ARP waarin een aantal antirevolutionairen hun verontrusting uitspraken over het in hun ogen te weinig sociaal-christelijke karakter van het kabinet-De Quay
-
-Was als voorzitter van de Hoofdcommissie van overleg voor het hofpersoneel en als lid van de Raad van State nauw betrokken bij de nieuwe regeling van financiële regeling voor het koningshuis. Dit betrof behalve de hoogte van uitkeringen de vraag of het hofpersoneel in overheidsdienst moest komen.
-
-Bracht in 1981 als minister van staat advies uit tijdens de kabinetsformatie. Adviseerde onder meer tot de benoeming van De Gaay Fortman tot informateur.
Campaign trail
-
-Werd in 1956 gekozen door Groep II: Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
-
-W. Slagter, "Ruppert, Marinus (1911-1992)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel VI (digitale versie)
-
-P.E. Werkman, "Ruppert, Marinus", in: Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging van Nederland, deel VI, 188
-
-D. Slijkerman, "In dienst van de Kroon" (2001)
-
-J. de Bruijn en P.E. Werkman, "Van tuindersknecht tot onderkoning. Biografie van Marinus Ruppert(1911-1947)", deel I (2001)
-
-Wie is dat? 1948
Biografisch Woordenboek(en)
-
-biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
-
-biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland
archivalia
archief-M. Ruppert, Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.