Tweede Kamer akkoord met inrichting kiescollege Caribisch Nederland

donderdag 11 februari 2016, 13:02

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer is akkoord om een kiescollege voor de Eerste Kamerverkiezingen in te richten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dit voorstel tot wijziging van de Grondwet is als hamerstuk in eerste lezing aangenomen. De wijzigingswet houdt de mogelijkheid open om een centraal kiescollege of een kiescollege per eiland in te richten.  

De regering diende het wetsvoorstel in november in, nadat de Eerste Kamer bezwaren had geuit over een eerder wetsvoorstel. In het oorspronkelijke voorstel zouden de leden van de eilandraden meedoen aan de Eerste Kamerverkiezingen. Maar voor de eilandraden mogen ook niet-Nederlanders stemmen, waardoor de stem van de niet Nederlanders ook zouden meewegen in de Eerste Kamerverkiezingen. De nieuwe wet zorgt voor de instelling van een kiescollege, waar alleen Nederlanders op Bonaire, Saba en Sint Eustatius kiesrecht hebben. Dit kiescollege neemt dan op haar beurt deel aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Het nieuwe voorstel lost een klein probleem op, het verschil tussen het aantal kiesgerechtigden bij de Eilandraadsverkiezingen in 2011 en de Tweede Kamerverkiezingen bedroeg 826 personen. De wet is in eerste lezing aangenomen door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer moet dat ook nog doen. Daarna volgt een tweede lezing, waarin beide Kamers met een tweederde meerderheid met het voorstel moeten instemmen.

Bron: websites van de Tweede en Eerste Kamer en de Kiesraad