Novembernummer De Hofvijver: 'Parijs in Nederland'

maandag 30 november 2015

DEN HAAG (PDC) - De maatregelen die de Franse regering na de aanslagen in Parijs heeft genomen, zijn ook mogelijk op basis van het Nederlandse staatsnoodrecht. Dat concludeert Jan Peter Loof, docent staatsrecht aan de universiteit van Leiden, in de Hofvijver van november. Hij is kenner van de zogeheten noodwetgeving zoals die in ons land geldt. 

In de column behandelt Bert van den Braak de perceptie van Eerste Kamerleden dat hun kamerlidmaatschap een nevenfunctie is. Hij schetst de historische context bij de vraag: is het nou een nevenfunctie of niet? En zou het dat moeten zijn?

Verder in de Hofvijver, vanuit de actualiteit, onder andere de kwestie van tussentijds vertrekkende bewindslieden, het doel van parlementaire enquêtes, en de politieke ontwikkelingen in Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast komen de vluchtelingencrisis, het lobbycircuit in Nederland, het afsplitsen van Tweede Kamerfracties en de kosten van het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne aan bod.