Nationale parlementen willen initiatief van Commissie tegen voedselverspilling

vrijdag 31 juli 2015, 14:31

DEN HAAG (PDC) - De voorzitters van de nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie, verenigd in COSAC, hebben de Europese Commissie verzocht om met een initiatief te komen tegen voedselverspilling. Saillant detail is dat het Britse House of Lords hierin het voortouw heeft genomen.

Het verzoek heeft de steun van 16 van de 41 parlementen (sommige lidstaten hebben een parlementair stelsel met één kamer, andere met twee kamers; iedere kamer telt mee voor het totaal van 41) waaronder de Nederlandse Tweede Kamer. In het officiële verzoek gaan de parlementen ervan uit dat de Commissie met een initiatief zal komen, gezien het politieke gewicht dat de nationale parlementen in de schaal leggen.

Nationale parlement kunnen de Commissie echter niet dwingen om met een initiatief te komen. De parlementen hebben daarentegen wel het recht om voorstellen van de Commissie te beoordelen op subsidiariteit, de vraag of iets wel op Europees niveau geregeld moet worden en of dat niet thuis hoort op het nationale niveau. Dit is vastgelegd in de zogeheten gele en oranje kaartprocedures. Het verzoek van de parlementen wordt in de wandelgangen dan ook al aangeduid als een 'groene kaart'.

Bron: Expertise Centrum Europees Recht (ministerie van Buitenlandse Zaken), House of Lords