Van geoblocking tot cloudcomputing: gids voor het digitale tijdperk

Elke dag gebruiken 315 miljoen Europeanen het internet. We lezen het nieuws, bekijken filmpjes, winkelen en spreken vrienden. Om te zorgen dat de mogelijkheden van het digitale tijdperk worden benut om groei en werkgelegenheid over de grenzen heen aan te jagen, presenteert de Europese Commissie op 6 mei de strategie voor de Digitale Eengemaakte markt. De industriecommissie bespreekt de strategie met Andrus Ansip, Vicevoorzitter van de Commissie voor de interne digitale markt.

Fris uw kennis op met onze ‘digitale woordenlijst’:

Big data: Bijzonder grote hoeveelheden gegevens die kunnen bestaan uit bijvoorbeeld aankooptransactiedossiers of GPS-signalen. De Europese Commissie identificeert een aantal uitdagende vragen als het gaat om big data, zoals eigendom en de bescherming van gegevens.

Cloudcomputing: Gegevens die worden gebruikt, opgeslagen en verwerkt op afstand gelegen computers toegankelijk via het internet. Terwijl de voordelen gemak en vaak lagere kosten voor de consument zijn, zijn de risico's onder meer de behandeling van gevoelige gegevens.

E-commerce: Handel in producten en goederen online. Volgens de Commissie winkelt slechts 15% van de consumenten binnen de EU online over de grens omdat de leveringskosten een obstakel zijn.

Geoblocking: de praktijk van sommige bedrijven om consumenten zonder rechtvaardiging het gebruik van een online dienst te ontzeggen of het verkeer om te leiden naar een plaatselijke winkel met andere prijzen en producten dan die in andere landen.

Netneutraliteit: Het principe dat internet service providers alle inhoud, sites en platformen online gelijk moeten behandelen, zonder blokkades of opzettelijke vertraging van concurrerende websites of diensten. De leden stemden vorig jaar om ervoor te zorgen dat netneutraliteit wordt opgenomen in het door de Commissie in 2013 voorgesteld voorgestelde 'telecompakket'.

Roaming: De mogelijkheid om verbonden te blijven met een mobiel apparaat om te bellen en gegevens te sturen en ontvangen wanneer iemand zich buiten uw netwerk bevindt, meestal in het buitenland. Het EP wil de roamingkosten afschaffen.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20150505STO50327

Bijgewerkt op: ( 05-05-2015 - 17:35)