Nieuwe Hofvijver over de staat van links

maandag 26 januari 2015, 10:33

DEN HAAG (PDC) - In het zojuist verschenen januari-nummer van de Hofvijver wordt uitgebreid stilgestaan bij de uitslag van de Griekse verkiezingen. Zo analyseert Jurgen Broeders de implicaties van de overwinning van de radicaal-linkse partij Syriza voor Europa. Martin Visser stelt zich de vraag hoe reëel een Grexit daadwerkelijk is? Haoi-Thu Nguyen legt uit hoe een Grexit er in de praktijk uit zou kunnen zien. 

Daarnaast veel aandacht voor 'de staat van links' in Nederland en Europa. 

Gerrit Voerman maakt de balans op van de Nederlandse politieke situatie en signaleert dat links 'in meer dan één opzicht in de lappenmand zit'. 'De PvdA zit in een structurele neergang', aldus Voerman. Volgens Menno Hurenkamp is er meer dan genoeg electorale ruimte voor links, maar 'door de tegenvallende performance van personen' is de kans op een flinke tik voor links bij de aankomende verkiezingen aanwezig. 

Simon Otjes geeft antwoord op de vraag hoe links D66 nog is? Bert van den Braak analyseert het dilemma waar de PvdA voor staat: in de regering staat het voor pijnlijke keuzes en in de oppositie heeft het te lijden onder concurrentie van de SP. Paul Lucardie constateert dat, eenmaal in het stemhokje, GroenLinks zelden een alternatief is voor de PvdA, maar dat politiek leiderschap nog wel eens het verschil kan maken. De SP zou zich feller moeten profileren als alternatief voor de PVV, zo concludeert Rozemarijn Lubbe. Europees gezien staat links niet op verlies, zo concludeert Simon Otjes in zijn analyse van de politieke situatie in de eurozonelanden.