Nieuwe Hofvijver in het teken van 'Europa'

maandag 22 december 2014, 23:38

DEN HAAG (PDC) - Het vandaag verschenen, omvangrijke Kerst-nummer van 'De Hofvijver' staat traditiegetrouw in het teken van de Europese politiek. Jan Werts, de Brussel-correspondent van het Montesquieu Instituut, blikt terug op 2014 en voorspelt zware tijden voor Juncker in 2015. Gerrit Voerman en Jan van der Harst komen tot de conclusie dat de parlementarisering van het benoemingsproces van de commissievoorzitter, dat met het Verdrag van Maastricht (1993) begon, voltooid lijkt te zijn. Tony van der Togt schrijft over de terugkeer van de geopolitiek in Oost-Europa en het Westerse antwoord op de Russische dreiging.

Ook de verhouding tussen Nederland en de Europese Unie komt aan bod. Zo analyseert Hanco Jürgens de machtspositie van Nederland in de EU. Nederland behoort, ondanks dat we er zelf vaak anders over denken, tot 'een bevoorrechte groep van kleinere landen met een relatief grote inbreng in de EU'. Aalt Willem Heringa onderzoekt het gebruik van de gele-kaartprocedure door het Nederlandse parlement - een instrument dat tot nu toe nog maar twee keer werd ingezet. Heringa komt daarnaast tot de conclusie dat er in de Nederlandse Grondwet met 'geen letter' gerept wordt over Europa - alsof de tijd heeft stilgestaan.

Eduard Slootweg constateert dat de 'Europese besluitvorming een gedeelde verantwoordelijkheid is van het nationale en het Europees parlement tezamen'. De verslechterde relatie tussen de EU en Zwitserland komt aan de orde in een stuk van Peter Coenen over het Zwitserse immigratie referendum. Tenslotte bevat deze Hofvijver onderzoeken over de democratische legitimiteit van het economisch bestuur van de EU, het Europees Sociaal Handvest en de Nederlandse regionale lobby bij de EU.