Tweede Kamer verscherpt persregels

donderdag 18 september 2014, 11:50

DEN HAAG (PDC) - Eind augustus heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een aanpassing van het persreglement bekend gemaakt. Het reglement bestond al langer, maar overtreding werd jarenlang gedoogd. De aangescherpte regels betreffen met name cameraploegen en radioverslaggevers die op het Binnenhof werken.

'Het is niet toegestaan om Kamerleden en/of bewindslieden aan te spreken met ingeschakelde opnameapparatuur, tenzij zij hiervoor toestemming hebben verleend', zo schrijft het presidium van de Tweede Kamer in het aangepaste reglement. Vanaf deze zomer is de Tweede Kamer de nieuwe regels ook strikter gaan hanteren.  

Onder journalisten die aangesloten zijn bij de Parlementaire Persvereniging bestaan veel vragen over de nieuwe regels. De aanscherping wordt ervaren als een beperking van hun vrijheid. Aan de regels is wel een uitzondering toegevoegd: het vragenuurtje op dinsdagmiddag. In dat uurtje waarin Kamerleden bewindslieden naar het parlement roepen om uitleg te geven over actuele zaken, mogen de camera's wel draaien. 

Bron: de Volkskrant