Uitslag Europese Verkiezingen pas op 25 mei

woensdag 30 april 2014, 14:50

DEN HAAG (PDC) - De nationale uitslagen van de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement mogen in heel Europa pas na sluiting van de laatste stembussen op zondag 25 mei om 23.00u bekend worden gemaakt. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Nederlandse kiezers zullen hierdoor drie dagen moeten wachten op de uitslag, aangezien de verkiezingen hier al op donderdag 22 mei zullen plaatsvinden.

Na de vorige Europese verkiezingen in 2009 werd in Nederland direct na de sluiting van de stembussen op donderdagavond al wel een voorlopige uitslag gepresenteerd. De Europese Commissie tikte Nederland op de vingers, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken verdedigde zich door te stellen dat het niet om de officiële uitslag ging, maar slechts om een voorlopige. Pas toen Brussel met juridische stappen dreigde, besloot Nederland zich de volgende keer wel aan de regels te houden.

Concreet betekent dit dat gemeenten de uitslagen niet direct na de tellingen aan het ANP mogen doorbellen. Er is echter een manier om het verbod te omzeilen. Artikel N 9 van de Kieswet stelt dat de voorzitter van elk stembureau 'terstond nadat de stemmen zijn opgenomen' de uitslag moet meedelen aan de aanwezige kiezers. Iedereen mag daarbij aanwezig zijn. Indien alle uitslagen in de ruim 9000 stembureaus in heel Nederland op deze wijze worden verzameld is in de avond of nacht na 22 mei een voorlopige uitslag toch te bepalen.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt overigens pas op 30 mei vastgesteld in een openbare zitting van de Kiesraad.

Bronnen