Dertigledendebat moet spoeddebat vervangen in RvO Tweede Kamer

donderdag 28 april 2011, 10:37

DEN HAAG (PDC) - De term 'het spoeddebat' in het Reglement van Orde moet vervangen worden door 'het dertigledendebat'. Dit staat in een voorstel van de Commissie van de Werkwijze van de Tweede Kamer.

Volgens het voorstel sluit de term 'dertigledendebat' beter aan bij de bestaande praktijk. Dit heeft te maken met het feit dat lang niet alle aangevraagde spoeddebatten een spoedeisend karakter hebben. De nieuwe term geeft aan dat het debat door een minderheid in de Kamer wordt gedragen en laat zien dat ook minderheden de gelegenheid tot agenderen hebben.

Het fenomeen spoeddebat is al langer onderwerp van discussie. Sinds 2004 is de drempel om een dergelijk debat aan te vragen verlaagd. De bedoeling hiervan was om het parlementaire debat levendiger te maken en de afstand tussen de kiezer en gekozene te verkleinen.

In de praktijk worden de spoeddebatten vooral gebruikt voor onderwerpen die het goed doen in de media. Het aantal spoeddebatten is daarbij sterk gestegen van minder dan 20 in 2004 naar 62 in 2009. In 2010 echter daalde het aantal spoeddebatten naar 46, maar wellicht heeft dit te maken gehad met het demissionaire karakter van het kabinet.

Bron: TK 32743, nr. 1; de Volkskrant 30 mei 2008