Tweede Kamerverkiezingen 2003

Op 22 januari 2003 werden er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De verkiezingen waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende I.

De grote winnaar was de PvdA. Met de nieuwe lijsttrekker Wouter Bos boekte de partij 19 zetels winst en kwam op 42 zetels. Het CDA van premier Balkenende bleef echter de grootste partij. Dankzij een winst van één zetel kwam de partij op een zeteltal van 44. De VVD boekte een bescheiden winst van 4 zetels, maar de verwachte winst van de SP bleef uit.

De LPF kelderde van 26 naar 8 zetels. GroenLinks, D66 en ChristenUnie verloren licht. De SGP bleef stabiel, en Leefbaar Nederland verdween uit de Kamer.

Uitslag

Achtergrond

 • Achtergrond Tweede Kamerverkiezingen 2003

  De nieuwe PvdA-lijsttrekker Wouter Bos werd tijdens de verkiezingscampagne van 2003 in korte tijd erg populair. Zo draaiden de Tweede Kamerverkiezingen uit op een tweestrijd tussen CDA en PvdA. De PvdA had niet op zo'n grote winst gerekend. Bos gaf te kennen geen premier te willen worden. Daarom schoof de PvdA kort voor de verkiezingen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen naar voren als kandidaat-premier. Uiteindelijk bleef het CDA van de zittende premier Balkenende de PvdA twee zetels voor.

Partijen, kandidaten en verkiezingsprogramma's

 • CDA

  Het CDA haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 44 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Jan Peter Balkenende. Het nog uit 2002 stammende verkiezingsprogramma was getiteld 'Betrokken samenleving, betrouwbare overheid'. Het CDA had voor de verkiezingen 43 zetels in de Tweede Kamer.

 • PvdA

  De PvdA haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 42 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Wouter Bos. Het verkiezingsmanifest was getiteld 'Voor verantwoordelijkheid, respect en solidariteit'. De PvdA had voor de verkiezingen 23 zetels in de Tweede Kamer.

 • VVD

  De VVD haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 28 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Gerrit Zalm. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'De VVD maakt werk van Nederland'. De VVD had voor de verkiezingen 24 zetels in de Tweede Kamer.

 • SP

  De SP haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 9 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Jan Marijnissen. Het actieprogramma was getiteld 'Eerste weg links'. De SP had voor de verkiezingen 9 zetels in de Tweede Kamer.

 • LPF

  De LPF haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 8 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Mat Herben. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Politiek is passie'. De LPF had voor de verkiezingen 26 zetels in de Tweede Kamer.

 • GroenLinks

  GroenLinks haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 8 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Femke Halsema. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Protest en perspectief'. GroenLinks had voor de verkiezingen 10 zetels in de Tweede Kamer.

 • D66

  D66 haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 6 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Thom de Graaf. Het verkiezingspamflet was getiteld 'Juist nu!'. D66 had voor de verkiezingen 7 zetels in de Tweede Kamer.

 • ChristenUnie

  De ChristenUnie haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 3 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was André Rouvoet. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Samen leven naar bijbelse waarden'. De ChristenUnie had voor de verkiezingen 4 zetels in de Tweede Kamer.

 • SGP

  De SGP haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 2 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Bas van der Vlies. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Tot Uw dienst'. De SGP had voor de verkiezingen 2 zetels in de Tweede Kamer.

 • Partij voor de Dieren

  De PvdD haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 geen zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Marianne Thieme. De PvdD had voor de verkiezingen ook geen zetels in de Tweede Kamer.

 • Leefbaar Nederland

  Leefbaar Nederland haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 geen zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Haitske van der Linde. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Deze keer doen ze echt wat ze beloven'. Leefbaar Nederland had voor de verkiezingen 2 zetels in de Tweede Kamer.

Overige deelnemende partijen

Meer over de kandidaten

Letterlijke tekst

Hoe verder?

 • Kabinetsformatie 2003

  Het kabinet-Balkenende II, met CDA, VVD en D66 als deelnemende partijen, kwam tot stand nadat een (eerste) poging om een kabinet van CDA en PvdA te formeren, was mislukt. Omdat CDA en VVD samen geen meerderheid hadden en de LPF zichzelf had gediskwalificeerd als regeringspartij werd de voormalige coalitiepartner uit Balkenende I ingeruild door D66. Op 20 mei 2002 stond het kabinet-Balkenende II naast de koningin op het bordes.

 • Kabinet-Balkenende II Foto kabinet-Balkenende II grootvergrootglas

  In het tweede kabinet-Balkenende is de LPF vervangen door D66. De CDA- en VVD-bewindslieden uit het eerste kabinet-Balkenende keerden allen terug. Nieuwe VVD- en CDA-ministers brachten het aantal vrouwen op een recordaantal van vijf. Bijzonder was verder dat D66 voor het eerst aan een centrumrechts kabinet meedeed.