Tweede Kamerverkiezingen 2003

Op 22 januari 2003 werden er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De verkiezingen waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende I.

De grote winnaar was de PvdA. Met de nieuwe lijsttrekker Wouter Bos boekte de partij 19 zetels winst en kwam op 42 zetels. Het CDA van premier Balkenende bleef echter de grootste partij. Dankzij een winst van één zetel kwam de partij op een zeteltal van 44. De VVD boekte een bescheiden winst van 4 zetels, maar de verwachte winst van de SP bleef uit.

De LPF kelderde van 26 naar 8 zetels. GroenLinks, D66 en ChristenUnie verloren licht. De SGP bleef stabiel, en Leefbaar Nederland verdween uit de Kamer.

Uitslag

Achtergrond

  • Achtergrond Tweede Kamerverkiezingen 2003

    De nieuwe PvdA-lijsttrekker Wouter Bos werd tijdens de verkiezingscampagne van 2003 in korte tijd erg populair. Zo draaiden de Tweede Kamerverkiezingen uit op een tweestrijd tussen CDA en PvdA. De PvdA had niet op zo'n grote winst gerekend. Bos gaf te kennen geen premier te willen worden. Daarom schoof de PvdA kort voor de verkiezingen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen naar voren als kandidaat-premier. Uiteindelijk bleef het CDA van de zittende premier Balkenende de PvdA twee zetels voor.

Partijen, kandidaten en verkiezingsprogramma's

Overige deelnemende partijen

Meer over de kandidaten

Letterlijke tekst

Hoe verder?