Mr. C.M.A.A.W.N. baron de Weichs de Wenne

Limburgse landeigenaar uit een oorspronkelijk Beierse adellijke familie, die in de jaren 1840 zitting had in de Tweede Kamer. Was in 1848 één van de leidende figuren van de beweging die zich sterk maakte voor afscheiding van Limburg. Had lange tijd en tot op zeer hoge leeftijd zitting in de Staten van Limburg en was bijna een kwart eeuw burgemeester van Wanssum.

separatist
in de periode 1847-1849: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Clémens Marie Alexander Augustiunus Wenzeslaus Nereus

geboorteplaats en -datum
Geijsteren (gem. Wanssum), 12 mei 1807

overlijdensplaats en -datum
Geijsteren (gem. Wanssum), 27 december 1893

2.

Partij/stroming

stroming(en)
  • separatist
  • moderaat of gematigd liberaal

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • landeigenaar
  • lid Staten van het hertogdom Limburg, van 12 oktober 1841 tot 4 mei 1847 (voor de Ridderschap)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 4 mei 1847 tot 13 februari 1849 (voor het hertogdom Limburg; na zijn herverkiezing in 1847 op 6 november toegelaten)
  • lid Staten van het hertogdom Limburg, van 1 juni 1849 tot 24 september 1850 (voor de Ridderschap)
  • lid Provinciale Staten van Limburg, van 24 september 1850 tot juli 1893 (1850-1853 voor het kiesdistrict Sittard, 1853-1893 voor het kiesdistrict Horst)
  • burgemeester van Wanssum, van 1 januari 1857 tot 1 september 1880

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als parlementariër
  • Behoorde in 1847 tot de dertien leden die vóór het (verworpen) wetsvoorstel tot intrekking van de accijns op het gemaal van rogge stemde
  • Stemde in 1848 vóór alle voorstellen tot grondwetsherziening

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Eén van de leiders van de Limburgse afscheidingsbeweging. In 1843 voorstander van het vanuit de Staten verzenden van een petitie over afscheiding.
  • Werd in april 1847 niet direct toegelaten als Tweede Kamerlid, omdat onduidelijk was of hij binnen het rijk was geboren. Pas nadat op 29 april een verklaring van de burgemeester van zijn woonplaats Schinnen was ontvangen die bevestigde dat hij in Limburg was geboren, werd hij op 4 mei toegelaten als lid.

uit de privésfeer
  • Zijn vader was landeigenaar en zijn moeder was stiftsdame van Thorn

verkiezingen
  • Werd in 1847 gekozen, nadat de eerder gekozen J.L.M. Leclercq niet was toegelaten vanwege onduidelijkheid over zijn nationaliteit

predicaten/adellijke titels
  • baron, 8 mei 1842

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.