Stemmen in willekeurig stembureau uitgebreid

maandag 15 augustus 2005, 10:35

De proef om kiezers de keuze te geven in welk stembureau zij hun stem willen uitbrengen wordt verder uitgebreid. Kiezers krijgen dan in plaats van een oproepingskaart een stempas uitgereikt en kunnen daarmee in elk stembureau in hun gemeente stemmen. Met een oproepingskaart mag een kiezer alleen maar stemmen in het op de oproepingskaart genoemde stembureau.

Minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing heeft de uitbreiding in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Bij de Europese Verkiezingen in 2004 werd in Deventer, Assen, Heerlen en Nieuwegein geëxperimenteerd met het stemmen in een willekeurig stembureau.

Ook bij de herindelingsverkiezingen van Deventer en Bathmen konden kiezers in een stembureau naar keuze stemmen. De opgedane ervaringen zijn zodanig dat minister Pechtold besloten heeft alle gemeenten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 voor dit experiment uit te nodigen.

Het experiment is onderdeel van het project Kiezen op Afstand. Met dit project wil de minister het stemproces vergemakkelijken en de politiek dichter bij de burger te brengen. Zo kunnen met dit experiment bijvoorbeeld stembureaus worden ingericht op drukke plaatsen als stations en winkelcentra.

Kiezers hoeven dan niet speciaal naar het stembureau elders te gaan. Voor de algehele invoering van het stemmen in een willekeurig stembureau is wijziging van de Kieswet noodzakelijk. Minister Pechtold zal binnenkort een wetsvoorstel indienen.

bron: persbericht Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties