Informateur wil dat partijen meer bewegen

donderdag 15 juni 2017, 14:39

DEN HAAG (PDC) - "Bewegen is gezond, ook voor politieke partijen", zei informateur Herman Tjeenk Willink vanmiddag tijdens de persconferentie. De vorming van een meerderheidscoalitie is alleen mogelijk als de politieke partijen hun blokkades heroverwegen. Doen zij dit niet dan is het onmogelijk om te komen tot een stabiel kabinet met een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

Voorlopig blijft de informateur zoeken naar een meerderheid met VVD, CDA en D66. Bij de zoektocht naar de vierde partij zegt de informateur zich te richten op 'getalsmatige stabiliteit en inhoudelijke overeenkomsten'. Tjeenk Willink wil van de partijen weten op welke inhoudelijke gronden zij niet met de ander willen samen werken. Nadat de tweede poging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks opnieuw mislukte, verkeert de formatie weer in een impasse.

VVD-leider Mark Rutte en Sybrand Buma van het CDA zien nog combinaties die kunnen leiden tot een meerderheidskabinet, maar dan moeten de partijen wel bewegen en durven verantwoordelijkheid te nemen.

ChristenUnie, SP en de PvdA zijn mogelijkheden om de plek van GroenLinks aan de onderhandelingstafel in te nemen. Maar of dat gebeurt is nog zeer onzeker. Emile Roemer (SP) herhaalde donderdag dat hij er niets voor voelt met de VVD te regeren. Ook de PVV wordt door zowel de VVD als het CDA uitgesloten.

D66 en ChristenUnie concludeerden al eerder dat zij te ver van elkaar afstaan en de PvdA voelt zich na het verlies van 29 zetels niet geroepen te regeren.

Bron: Nu.nl, bnr.nl, nos.nl