Verordening beheer visserijinspanning

1.

Kerngegevens

Document­datum 27-03-2003
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 264, 5

2.

Tekst

Titel

Voorstel

voor een verordening van de Raad betreffende het beheer van de visserijinspanning voor bepaalde vangstgebieden en visbestanden van de Gemeenschap en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2847/93

Datum Raadsdocument

19 december 2002

nr. Raadsdocument

15253/02

nr. Commissiedocument

COM(2002)739 def

Eerstverantwoordelijke ministerie

LNV i.o.m. VROM, BZ

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep intern visserijbeleid, Landbouw- en VisserijRaad

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

Geen

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Het voorstel strekt ertoe de procedure vast te leggen waarlangs de bestaande, uit 1996 daterende, regeling voor visserij-inspanning voor demersale vissoorten (bodemvis) in de Westelijke wateren (wateren ten westen van het VK, waartoe de zogenaamde Irish Box behoort, gewijzigd kan worden en waarlangs ook voor pelagische vissoorten (schoolvis) inspanningsniveaus kunnen worden vastgelegd. Als basis wordt genomen het niveau van visserijactiviteiten in de referentieperiode 1998 -2002. Visserij-inspanning is het product van de capaciteit en de activiteit van een vissersvaartuig.

De noodzaak voor dit voorstel is vooral gelegen in de gewijzigde rechtssituatie door het aflopen met ingang van 1 januari 2003 van de overgangsbepalingen uit de Akte van Toetreding van Spanje en Portugal. Met het oog daarop worden ook beperkende bepalingen voor Spanje en Portugal in de Irish Box opgeheven. Het voorstel moet ervoor zorgen dat de gewijzigde rechtssituatie vanaf 1 januari 2003 er niet toe leidt dat de visserijinspanning op onverantwoorde wijze toeneemt, met name ook in de voor visserij-activiteiten kwetsbare Irish Box.

Rechtsbasis van het voorstel

Artikel 37 EG-verdrag (besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid)

Comitologie

Raadsprocedure wordt voorgesteld om het maximale inspanningsniveau per lidstaat en visserijtak vast te stellen. Indien de Raad niet vóór 31 juli 2003 besluit neemt zullen op basis van een Beheerscomitéprocedure maatregelen worden vastgesteld om een stijging van de visserijinspanning te voorkomen.

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Positief; het gemeenschappelijk Visserijbeleid is een exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap.

Nederlandse belangen

Nederland acht een adequaat, non-discriminerend beheer in de betrokken wateren noodzakelijk.

Nederland beschikt over demersale visquota in het betrokken gebied. Deze worden veelal geruild met andere lidstaten voor vangstrechten in de Noordzee. Daarnaast beschikt Nederland over pelagische visquota welke door de Nederlandse vloot worden bevist.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

n.v.t.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

raadpleging

3.

Onderdeel van

27 mrt
'03
Brief minister met zes fiches die zijn opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 264
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.