Verordening Gemeenschapsmerk

1.

Kerngegevens

Document­datum 27-03-2003
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 264, 2

2.

Tekst

Titel

Voorstel

voor een Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 40/94 inzake het Gemeenschapsmerk

Datum Raadsdocument

8 januari 2003

nr. Raadsdocument

5114/03

nr. Commissiedocument

COM(2002)767 def

Eerstverantwoordelijke ministerie

EZ i.o.m. JUST

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Intellectuele Eigendom-merken, Raad voor Concurrentievermogen

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

geen

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Sinds 1996 kunnen burgers en bedrijven een gemeenschapsmerk registreren, waardoor het merk in één keer beschermd is in de gehele EU. Voorheen was een merk alleen beschermd door een nationaal merkenbureau en strekte deze bescherming zich dus niet uit tot andere lidstaten. Dit voorstel behelst voor het merendeel procedurele wijzigingen betreffende het Gemeenschapsmerk en de werking van het Office for Harmonisation of the Internal Market (OHIM), de uitvoeringsorganisatie betreffende het Gemeenschapsmerk. Twee van de voorgestelde procedurele wijzigingen zijn:

  • 1. 
    het voorstel voor wijziging van de vertegenwoordiging door merkengemachtigden;
  • 2. 
    het voorstel tot afschaffing van de recherche.

Ad 1

De wijziging op het gebied van de merkengemachtigden houdt in concreto in dat het naar een andere lidstaat verplaatsen van de werkplek van de gemachtigde geen belemmering is om toch op te blijven treden voor het OHIM. Een gemachtigde kan bij het OHIM optreden als vertegenwoordiger van een aanvrager, omdat de gemachtigde voldoet aan de eisen van het OHIM (i.e. hij is in een bepaalde lidstaat bevoegd op te treden voor het nationale merkenbureau). Echter, na het overbrengen van de werkplek of zakenadres naar een andere lidstaat (en de gemachtigde niet meer mag optreden voor het nationale bureau van de eerdere vestigingsplaats) kan hij toch geregistreerd blijven bij het OHIM als een erkend merkengemachtigde en mag dus optreden voor het OHIM.

Ad 2

Bij recherche gaat het om voorafgaand onderzoek naar oudere merken die het depot van het nieuwe merk zouden kunnen verhinderen. Op dit punt zal nog wel enige discussie plaatsvinden, omdat het OHIM de recherche in zijn geheel wil afschaffen. Zowel de recherche die door de nationale bureaus wordt gedaan als de recherche van het OHIM zelf. Het OHIM wil de gehele recherche graag afschaffen in verband met de enorme kosten die gemoeid zijn met recherche door nationale bureaus. Dit zal na de uitbreiding verder toenemen, omdat dan immers in 10 extra landen onderzocht moet worden bij de nationale bureaus of een merk al bestaat. Voor de nationale bureaus betekent afschaffing van de recherche een inkomstenverlies ter hoogte van ongeveer een miljoen euro per jaar. Uit een onderzoek is echter gebleken dat nu al 75% van de gebruikers de recherche liever helemaal zou willen afschaffen vanwege het kosten- en tijdsaspect.

Rechtsbasis van het voorstel

Artikel 308 EG-verdrag (unanimiteitsbesluitvorming)

Comitologie

geen (raadplegingsprocedure bestond reeds onder oude verordening)

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Subsidiariteit: positief, want het gaat hier om de verwezenlijking van de Interne Markt.

Proportionaliteit

twijfelachtig, omdat recherche een nuttig instrument kan zijn voor de merkaanvragers en het afschaffen van de gehele recherche ­ zonder mogelijkheid voor de gebruiker om daarvoor te opteren ­ grote gevolgen heeft.

Nederlandse belangen

Versterking en harmonisatie van de interne markt, verbetering van wetgevingskwaliteit, vermindering financiële- en administratieve lasten, belangen merkaanvragers.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

Het voorstel sluit aan bij reeds geregelde materie. De wijziging heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de nationale wetgeving. Slechts het afschaffen van de recherche zal gevolgen kunnen hebben voor het Benelux Merken Bureau.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

raadpleging

3.

Onderdeel van

27 mrt
'03
Brief minister met zes fiches die zijn opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 264
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.