In memoriam Jan Vis

De op 24 januari jl. overleden Jan Vis was niet alleen een vooraanstaand D66-senator en medewegbereider van het eerste paarse kabinet, hij was vooral iemand die dankzij zijn journalistieke verleden in staat was om politieke en staatsrechtelijke kwesties helder te verwoorden.

Vis begon als redacteur bij diverse dagbladen, onder meer NRC Handelsblad, en maakte later de overstap naar de wetenschap. Dat is een carrièreverloop dat eerder - denk aan voormalig Parool-journalist Nico Cramer - en later goede voorbeelden opleverde. Voor Jan Vis gold dat hij ook nog eens politiek actief was, namelijk als fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. In die omgeving maakte zijn kennis van parlementaire geschiedenis en staatsrecht hem tot een vooraanstaand lid, ook al was de fractie die hij leidde soms relatief klein.

Hij sloot zijn publieke loopbaan af als lid van de Raad van State; een college waarin hij eveneens zeer op zijn plaats was. Dat hij het nadien door J.Th.J. van den Berg aangevangen teboekstelling van de parlementaire geschiedenis niet heeft kunnen voltooien, is bitter. Dit standaardwerk zal tezijnertijd ongetwijfeld als een blijvend monument voor hem kunnen gelden.