Brief minister over gehandicapten die vanuit de WAO als Wajonger gaan werken en binnen zes maanden weer uitvallen - WAO-stelsel

Deze brief is onder nr. 64H toegevoegd aan dossier 28333 - WAO-stelsel.

1.

Kerngegevens

Officiële titel WAO-stelsel; Brief minister over gehandicapten die vanuit de WAO als Wajonger gaan werken en binnen zes maanden weer uitvallen 
Document­datum 24-08-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST89324
Kenmerk 28333, nr. 64H
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

28 333

WAO-stelsel

Nr. 64 herdruk1

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2005

In het Algemeen Overleg met de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 april jl. over Interdepartementaal Gehandicaptenbeleid (29 355, nr. 17) heb ik toegezegd uw Kamer nog nader te informeren over gehandicapten die vanuit de WAO weer als Wajonger zullen gaan werken en binnen zes maanden weer uitvallen.

In dit verband verwijs ik naar artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten (REA). Hierin wordt geregeld dat onder arbeidsgehandicapte onder meer wordt verstaan de persoon die recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WAO.

Indien een gehandicapte vanuit de WAO weer als Wajonger gaat werken, is artikel 29b van de Ziektewet van toepassing. Op grond van dit artikel heeft de werknemer die onmiddellijk voorafgaand aan zijn dienstbetrekking arbeidsgehandicapte is in de zin van de Wet REA vanaf de eerste dag van de ongeschiktheid tot werken recht op ziekengeld over perioden van ongeschiktheid tot werken wegens ziekte die aangevangen zijn in de vijf jaren na aanvang van de dienstbetrekking.

Op grond van artikel 29b (no-riskpolis) heeft ook de gehandicapte die vanuit de WAO weer als Wajonger gaat werken en binnen zes maanden weer uitvalt recht op ziekengeld.

Ik vertrouw u hiermede voldoende te hebben ingelicht.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A. J. de Geus

1 Dit stuk is eerder abusievelijk gepubliceerd als kamerstuk 29 355, nr. 20.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.