Gedeputeerden en de landelijke politiek

Vraag: Jeltje van Nieuwenhoven werd op 27 oktober 2004 lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Komt zo'n overstap van de landelijke naar de provinciale politiek vaker voor? En zijn er ook oud-gedeputeerden die landelijk actief werden?

Antwoord: Ja, het is meer gebeurd dat landelijke politici overstapten naar de provinciale politiek, maar de 'weg' andersom komt vaker voor.

Tot begin jaren '60 kwam de combinatie van beide functies overigens nog regelmatig voor, maar nadien leidt een benoeming tot gedeputeerde altijd tot vertrek uit de Kamer.

In 2003 werd CDA'er Theo Rietkerk gedeputeerde van Overijssel. Eerdere voorbeelden van Kamerleden die gedeputeerden werden zijn Joan Willems (in 1970 gedeputeerde van Noord-Brabant) en mevrouw Haars (in 1974 gedeputeerde van Utrecht). Onder de huidige gedeputeerden zijn twee oud-CDA-Kamerleden: Asje van Dijk in Zuid-Holland en Jan de Graaf in Flevoland, maar zij werden dat pas toen ze al uit de Kamer waren. In 2011 was oud-minister Liesbeth Spies gedeputeerde van Zuid-Holland.

Uit het provinciaal bestuur kwamen onder anderen Gerrit Brokx (gedeputeerde van Noord-Brabant tot 1977) Johan Remkes (tot 1993 gedeputeerde van Groningen), Pieter van Geel (tot 2002 gedeputeerde van Noord-Brabant) en de Tweede-Kamerleden Van Heemst, Van Beek en Boelhouwer. Peter van Heemst (PvdA) was vier jaar gedeputeerde van Zuid-Holland, en Willibrord van Beek (VVD) en Jan Boelhouwer (PvdA) waren respectievelijk zes en vier jaar gedeputeerde van Noord-Brabant.