Liberalen stemmen voor strenge normen CO2 uitstoot auto´s

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op vrijdag 26 september 2008.

De Milieu Commissie van het Europees Parlement heeft gestemd voor strengere normen voor de CO2 uitstoot van auto´s.

Autofabrikanten moeten er straks voor zorgen dat auto´s in 2012 maximaal 130 gram per kilometer uitstoten. Een verdere reductie van 10 gram mag worden bereikt met aanvullende maatregelen.

VVD-Europarlementariër i Jules Maaten i: "Dit resultaat is goed voor Nederland. Vooral voor gemeentes en provincies die nu al hun uiterste best doen om aan de strenge fijnstofnormen voor luchtkwaliteit te voldoen en voor wie dit 'bronbeleid' een enorme steun in de rug is. Immers als je vervuiling door met name wegverkeer en scheepvaart niet aanpakt, is het dweilen met de kraan open."

Het compromis van de Socialistische fractie en Christendemocratische fractie, evenals voorstellen van de Industrie Commissie i die de normen wilden afzwakken, zijn hiermee verworpen. De VVD i wil dat Europa effectieve maatregelen neemt op het gebied van bronbeleid. Hierbij horen strenge normen voor de CO2 uitstoot voor auto´s. Alleen door bronbeleid te voeren kunnen transport intensieve gebieden als de Rotterdamse haven zich economisch verder blijven ontwikkelen.

De plenaire stemming over de wetgeving in Straatsburg zal plaats vinden in december.