Bijlagen bij COM(2005)546 - Aanknopen van overleg met Mauritanië overeenkomstig artikel 96 van de overeenkomst van Cotonou

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Brussel,

De heer Sidi Ahmed Ould BoubacarEerste Minister van deIslamitische Republiek Mauritanië NouakchottMauritanië

ONTWERP

Mijnheer de Eerste Minister,

In zijn verklaring van 3 augustus 2005 over de staatsgreep die in Mauritanië heeft plaatsgevonden, heeft het voorzitterschap van de Europese Unie nogmaals bevestigd dat het alle pogingen om met geweld aan de macht te komen scherp veroordeelt.

Diezelfde dag heeft de Europese Commissie in een verklaring betreurd dat de macht met geweld is gegrepen en een oproep gedaan tot respect voor de democratie en het wettelijk constitutioneel kader.

Gelet op de omstandigheden waaronder de machtswisseling in Mauritanië heeft plaatsgevonden en de tijdelijke politieke structuren die zijn vastgesteld, is de Europese Unie van oordeel dat er sprake is van schending van de essentiële elementen van de herziene overeenkomst van Cotonou. Voorts is de EU van oordeel dat het gaat om een bijzonder dringend geval, wat inhoudt dat het op grond van artikel 96, lid 1, sub a) van de overeenkomst niet nodig is alle door artikel 8 geboden mogelijkheden van de politieke dialoog volledig te benutten.

De Europese Unie wenst evenwel met uw regering formele besprekingen over haar verbintenissen te voeren alvorens passende maatregelen worden genomen. Daarom nodigen wij uw land namens de Gemeenschap en de lidstaten van de EU uit tot overleg krachtens artikel 96 van de herziene overeenkomst van Cotonou teneinde de situatie uitgebreid te bespreken en eventueel te corrigeren. De EU van haar kant zal dit overleg aanvatten in een geest van opbouw en dialoog.

Dit overleg zou de gesprekspartners van Mauritaanse zijde de mogelijkheid moeten bieden het overgangsprogramma van de regering en met name de volgende aspecten daarvan nader te omschrijven:

- de gegevens betreffende het organiseren van parlements- en presidentsverkiezingen en de terugkeer naar het grondwettelijk stelsel;

- de nodige maatregelen op het gebied van goed politiek en economisch bestuur, de hervorming van justitie en de verdediging van de fundamentele vrijheden en de vrijheid van meningsuiting.

Wij stellen voor dat dit overleg binnenkort plaatsvindt in het gebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel, op een in overleg vast te stellen datum.

Hoogachtend

Voor de Raad Voor de Commissie

Kopieën: | Voorzitter van het Comité van ACS-Ambassadeurs |

Secretaris-generaal van de groep van ACS-staten |