Toelichting bij COM(2005)692 - Sluiting van een visserijovereenkomst met Marokko

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2005)692 - Sluiting van een visserijovereenkomst met Marokko.
bron COM(2005)692 NLEN
datum 23-12-2005
De Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko hebben onderhandeld over een Partnerschapsovereenkomst inzake visserij waarbij aan vissers uit de Gemeenschap vangstmogelijkheden worden toegekend in de Marokkaanse visserijzones alsmede over het Protocol en de bijlage ervan tot vaststelling van de technische en financiële voorwaarden waaronder vissersvaartuigen van de EG de visserij mogen uitoefenen in de vierjarige periode vanaf de inwerkingtreding ervan, en hebben deze overeenkomst alsmede het protocol en de bijlage ervan op 28 juli 2005geparafeerd.

Het hoofddoel van de nieuwe partnerschapsovereenkomst is het versterken van de samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko met het oog op het instellen van een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de redelijke exploitatie van de visbestanden in de Marokkaanse visserijzones, in het belang van de twee partijen. Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie vooraf door onafhankelijke deskundigen.

De twee partijen verbinden zich tot het aangaan van een politieke dialoog over visserijaangelegenheden van wederzijds belang. In de partnerschapsovereenkomst worden huidige prioriteiten van het visserijbeleid in Marokko aangewezen: het moderniseren en op peil brengen van de kustvloot, het afschaffen van de drijfnetten, wetenschappelijk onderzoek, de herstructurering van de kleinschalige visserij, het op peil brengen van de afzetkanalen, de mechanisering van de middelen voor het aanlanden en behandelen en de opleiding en ondersteuning van de beroepsorganisaties uit de Marokkaanse visserijsector.

De partnerschapsovereenkomst voorziet ook in samenwerking tussen de twee partijen met het oog op het bevorderen van de economische integratie van de communautaire actoren in de visserijsector in Marokko.

De partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol en de bijlage erbij, is gesloten voor de duur van vier jaar en kan worden verlengd.

Het protocol bepaalt de financiële tegenprestatie, de categorieën en de voorwaarden voor de visserijactiviteiten voor de communautaire vaartuigen in de Marokkaanse visserijzones. De duur van het protocol is vastgesteld op vier jaar.

De financiële tegenprestatie is vastgesteld op 36 100 000 € per jaar. Van deze financiële tegenprestatie wordt jaarlijkse financiële steun van 13 500 000 € toegekend aan de ontwikkeling en de uitvoering van het sectorale visserijbeleid in Marokko, met het oog op de invoering van een duurzame en verantwoorde visserij.

De in de overeenkomst geregelde vangstmogelijkheden zijn als volgt: 1) voor het type kleinschalige visserij: 20 zegenvisserijvaartuigen voor de pelagische visserij noord, 20 vaartuigen voor de kleinschalige visserij zuid, 30 vaartuigen voor de visserij met de grondbeug voor de kleinschalige visserij noord en 27 vaartuigen voor de visserij met de hengel; 2) 22 trawlers en vaartuigen voor de visserij met de grondbeug voor de demersale visserij; 3) jaarquota van 60 000 ton voor de industriële pelagische visserij.

De rechten van de reders zijn vastgesteld voor elk type en zouden in totaal goed kunnen zijn voor een extra jaarinkomen van ongeveer 3 M€ ten voordele van Marokko.

Op die basis stelt de Commissie de Raad voor de sluiting van deze partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko bij verordening goed te keuren.