Mr.dr. J.D.C. (Karel) baron van Heeckeren van Kell

foto Mr.dr. J.D.C. (Karel) baron van Heeckeren van Kell
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Antirevolutionaire diplomaat, die het gezantschap in Zweden combineerde met het Eerste Kamerlidmaatschap. Telg uit een Gelders adellijk geslacht en zoon van oud-minister W. van Heeckeren van Kell. Kuyper zou hem als minister van Buitenlandse Zaken hebben gewenst. Werd in 1904 als genoegdoening na een conflict tot Eerste Kamerlid gekozen. Onthulde in 1910 in een besloten Kamervergadering dat de Duitse keizer in 1904 de Nederlandse regering had gewaarschuwd voor een mogelijke Duitse bezetting. Dit tot ongenoegen van minister Van Swinderen, die de bewering glashard ontkende. De informatie was overigens op zich juist. De onthulling leidde tot verwijdering tussen hem en Kuyper en hij keerde in 1910 niet terug in de Senaat.

ARP
in de periode 1905-1910: lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Jacob Derk Carel (Karel)

geboorteplaats en -datum
Bingerden (gem. Angerlo, Gld.), 5 april 1854

overlijdensplaats en -datum
Bingerden (gem. Angerlo, Gld.), 28 mei 1931

2.

Partij/stroming

partij(en)
ARP (Anti-Revolutionaire Partij)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/6)

  • gezantschapssecretaris te Brussel, van 16 februari 1882 tot maart 1888
  • gezantschapsraad te Parijs, van maart 1888 tot maart 1890
  • minister-resident te Lissabon, van april 1890 tot december 1899
  • buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Stockholm, tevens geaccrediteerd bij het Hof van Denemarken, van 6 december 1899 tot 1 november 1909
  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 6 december 1905 tot 20 september 1910 (voor Zuid-Holland)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als parlementariër
  • Voerde, behoudens in 1910 over de buitenlandse politiek, als Eerst Kamerlid zelden het woord (alleen over een wijziging van de Motor- en Rijwielwet en over het conflict met Venezuela)

6.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/4)
  • Interpelleerde op 23 juli 1908 minister De Marees van Swinderen over het grensgeschil met Venezuela
  • Vroeg op 9 februari 1910 in een besloten vergadering van de Eerste Kamer minister De Marees van Swinderen bij de Britse en Duitse regering te informeren of zij op grond van het Noordzee-Verdrag de integriteit van het Nederlandse grondgebied zouden eerbiedigen. De minister was daartoe niet bereid. Het verslag van het comité-generaal werd openbaar gemaakt. Van Heeckeren had zelf een aandeel gehad in de totstandkoming van het Noordzee-Verdrag en zijn verzoek wekte ontstemming bij Van Swinderen (en anderen). Volgens Van Heeckeren had de Duitse keizer in 1904 direct of indirect bij de Koningin gezinspeeld op een bezetting van Nederland, indien ons land niet aan de Duitse eis voor een betere kustverdediging tegemoet zou komen. Niettegenstaande alle ontkenningen bleek veel later (uit archiefstukken) dat Van Heeckerens mededeling wel degelijk (grotendeels) op waarheid had berust.
  • Werd bij de verkiezingen van 1910 niet meer gekandideerd voor de Eerste Kamer

verkiezingen
  • Versloeg in 1904 bij de verkiezing van Eerste Kamerleden in Provinciale Staten van Zuid-Holland met 45 tegen 35 stemmen H.A. Nebbens Sterling (lib.)

pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen
"Karel de leugenaar" (n.a.v. zijn beweringen over het Duitse gevaar)

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
  • J.A. de Bruyne/N. Japikse, "Staatkundige Geschiedenis van Nederland in onzen tijd", deel VI
  • E. van Raalte, "Staatshoofd en ministers", 205 e.v.
  • "Briefwisseling Kuyper-Idenburg, verzorgd, ingeleid en toegelicht door J. de Bruijn en G. Puchinger", 142/143 en 327
  • "Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918", uitgegeven door J.P. de Valk en M. van Faassen, deel I
  • Onze Afgevaardigden, 1909

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.